ROTAN

OMSCHRIJVING PROJECT

De rotanplant is een klimplant, die in het tropisch regenwoud van Indonesië groeit. De rotanplant groeit ongeveer 6 meter per jaar en kan wel 100 meter lang worden. Er zijn meer dan 600 rotansoorten. Hiervan worden ongeveer 10 soorten gebruikt in de manden- en decoratie-industrie. Arbeiders oogsten deze plant volgens onze duurzame voorwaarden. Onze vlechters maken vervolgens de mooie en duurzame manden die tegen een verantwoorde prijs verkocht worden.

Volwassen rotanplant (met stekels)

Man oogst rotan en verwijdert stekels

Rotanplanten liggen in de zon te drogen

Bundels blank rotan klaar voor verzending

Rotan wordt per container naar Java verscheept

WAAROM IS DIT EEN DUURZAAM PRODUCT?

Helaas wordt veel rotan zonder enig respect voor mensen en milieu geoogst. Bescherming van het tropisch regenwoud is van groot belang. Volgens officiële cijfers van de Indonesische regering werd tussen 1990 en 2015 rond de 24 miljoen hectare regenwoud in Indonesië verwoest. Door onze rotan duurzaam en verantwoord te oogsten, voorkomen wij vernietiging van een klein stukje tropische regenwoud. We hopen hiermee een voorbeeld voor anderen te zijn.

WINST VOOR DE GEMEENSCHAP

Wij garanderen arbeiders in het regenwoud jaarrond werk en daardoor een regelmatig inkomen. Het personeel in onze rotanfabriek krijgt gratis 2 warme maaltijden per dag. Daarnaast proberen we de betrokkenheid van ons personeel te vergroten door hen regelmatig te informeren en serieus te luisteren naar hun wensen en ideeën.

Rotan wordt in een ‘pool’ behandeld tot het ‘Kubu Grey’ wordt

Volgezogen met water zijn de bundels loodzwaar

Het vlechten van een mand is vakwerk

Vrouwen naaien (plastic) liner in de manden

Medewerkers hangen Terima Kasih labels aan manden

Manden worden gebundeld

Producten klaar voor verzending

CERTIFICERING

Begin 2019 is de opdracht gegeven tot het, volgens internationale standaarden,  certificeren van ons productietraject van de oogst van rotan in het tropisch regenwoud tot de levering aan klanten in Europa. Wij verwachten in de loop van 2019 het certificaat te ontvangen.

WAAR GROEIEN DEZE PLANTEN?

De rotanplant groeit in Zuid-Oost Azië, waarvan 80% in Indonesië.

De rotanplant heeft enorme stekels.
De kern van de plant gebruiken wij voor de mandenproductie.